2009. január 20., kedd

Presser


"Elmegyek, elmegyek, messze megyek, egy kék asszony elvitte a szívemet"- ezzel a dallal kezdett ma este. Csak egy szál zongora, meg ő. Bizsergés már az első akkordnál. Aztán "Tízezer lépés kéne csak, tízezer elfeljtett csók", meg "valaki mondja meg milyen az élet", mert rozsdás szög van a szívemben, és tiszta szerencse, hogy a legvégén lesz még egy dal, ami rólunk szól... Fantasztikus fiatal zenészek, semmi fakszni, csak a hangszerek, a dalok, a ritmus, meg a lélek, az élvezet, a katarzis (igen,BB a katarzis, de tényleg :-) )... huhhh, jó volt.

Amúgy,

1968 és '71 között három Omega-bakelit "főzeneszerzője" és orgonistája: Trombitás Frédi és a Rettenetes emberek, Tízezer lépés, Az éjszakai országúton.
971-ben megszületik a Locomotiv GT zenekar. Első "hivatalos" színházi darab zeneszerzésére (Déry Tibor: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválrólcímű regényéből) a Vígszínház kéri fel 1973-ban. Azóta számos musicalt, zenés színpadi művet hoz létre,csak Magyarországon vagy 1,5 millió színházjegyet "ad el". Csak néhány cím: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (1973), Harmincéves vagyok (1975), Jó estét nyár, jó estét szerelem ( 1977), A próba - balett , Állami Operaház Erkel Színháza (1981), A padlás (1987), Szent István körút 14. (1998).
A színházrendezők mellett a filmesek is hamar megtalálták, több magyar és külföldi film zeneszerzője: Madárkák,Álljon meg a menet,Egy kis hely a nap alatt, Idegen arcok (Szörény Rezső, 1974), Kenyér és cigaretta, Szépek és bolondok, Kihajolni veszélyes, Az erőd,Szabadíts meg a gonosztól, Égigérő fű... Vörös Colibri, Sztracsatella, Szerelem utolsó vérig...
(és még vagy harminc film)

Írt zenét és gyakran dalszöveget is - többek között - Katona Klárinak, Zoránnak, Demjén Ferencnek, Révész Sándornak, Kentaurnak, Kulka Jánosnak, Kern Andrásnak, Kovács Katinak, Zalatnay Saroltának, Malek Andreának, Király Lindának és Oláh Ibolyának.

Díjai: Erkel Ferenc-díj (1977), Érdemes művész (1990), Huszka Jenő-díj (1996), Kossuth-díj (2003), Prima Primissima (2004).

BB szerint egy Szent Tehén, szerintem meg zseni. Egy ikon, legenda, a magyar poptörténelem maga.

P.S.: Azt meg nem értem, hogy a mögötte vokálozó Voga Viki (igen, a Processzorúr lánya állítólag) miért nem világsztár még. Természetesen csakis Presser után.


Nincsenek megjegyzések: