2008. április 1., kedd

Kis kávétan: Melange vagy cafe latte...


... megtudtuk ma végre az igazi különbséget a kettő között. Azt hittük ugyan, hogy eddig is tudtuk, de mint oly sokminden,természetesen eme ismeretünk is szorult némi pontosításra.
Szóval, városból kimenekülvén, (hogy a napsugarakat és a napi koffein adagot a legmegfelelőbb "háttérben" tudjuk begyűjteni)Füredre húztuk el a csíkot BB meg én. Hol máshol költhettük volna el napi betevő kávénkat, mint a kedvenc Katerina-Karolinánkban :-)), és a balatoni panorámás csúcskávézóba érkezve ismét megállapítottuk: oltári nagy mázlink van, hogy nem kérnek vízumot a Füredre érkezőknek. No, de kicsit eltértem a lényegtől: mint kiderült,BB-t múltkor kioktatta a pincér, hogy helytelenül szeretne melange-t rendelni, mert igazit Magyarországon nem kaphat, ugyanis: NINCS. Szóval, amit a kávélapokon e néven hirdetnek,legfeljebb csak illúziója az igazinak... (még egy átcseszés...). Most első dolgunk volt pontosítani, hogy akkor most mit is fogyasztunk. A kedves tulajdonos-felszolgáló tehát kiokított minket: a melange az bécsi pörkölésű kávéból van, ez a pörkölés középbarna, és arabika kávé az alapja. Az ebből készített kávé a bécsi fekete, melynek létezik kisebb és nagyobb változata is. Ez a kávé már nem áttetsző, színéből eltűnik a vöröses árnyalat. Az ital ízében a savanykásság mellett megjelenik a pörkölésből fakadó enyhe kesernyés árnyalat. Nálunk a francia pörkölést alkalmazzák, ez sötétbarna, amit a kávébabok felszíne okoz. Ez a pörköltségi szint már megengedi, hogy a keverékhez robuszta fajtát adjanak. Itt jelennek meg először erőteljesen a pörkölés eredményezte ízek, már nem csupán a kávéfajták eredeti ízeit érezhetjük dominánsnak. A teljesség kedvéért a saját magán továbbképzésem eredményeként kiderítettem azt is, hogy létezik még világosbarna hamburgi, meg mélybarna olasz pörkölés. Lényeg a lényeg: jegyezzétek meg, melange néven igazából cafe latte-t isztok mézzel.

Amúgy a Karolina szerintem a vendéglátás (meg a nyugalom, a pihenés, a "happy place", a boldogság...) maga, úgyhogy aki még nem tesztelte le, az tegye meg. (Télen, meg hűvösebb időben is nyugodtan el lehet ücsörögni itt, van gázmelegítő, meg puha takaró is a csodás kilátáshoz. Itt jegyzem meg, továbbra sem értem, hogy ugyanezt mondjuk Veszprémben miért is nem lehet megvalósítani...) Nagyon tetszik az itallap nyitó gondolata is, mely szerint : "...egy pillanatnyi nyugalom- a mindig friss kávé, zamatos tea, házi sütemények, színes koktélok vagy remekbe szabott borok mellett. Aki szereti a szépet, élvezi a jót és él a lehetőségeivel,az érti, hogy miért tart ott, ahol van,és miért jön el hozzánk".
Hát, asszem ehhez nincs is mit hozzátenni.

Nincsenek megjegyzések: