2008. november 11., kedd

Nyolc tipp, hogy a munka ne legyen kínszenvedés

Most olvastam a hvg.hu-n.


Ahhoz, hogy menjen a munka, a dolgozók hatékonysága ne csökkenjen, szükség van a motivációra. Kerüld a negatív kollégákat, ne folyj bele a munkahelyi vitákba, tartsd távol magad a viszálytól! Tanácsok.

A világ vezető cégeinél az alkalmazottak eszményi környezetben – saját íróasztalnál, irodájukban – dolgozhatnak, ingyen étkezhetnek, és a bér mellé számos egyéb juttatás is társul: céges autó vagy telefon. Önmagában ez azonban kevés ahhoz, hogy a munka hatékonysága ne csökkenjen. Ha hiányzik a motiváció, vagy zavaró külső körülmények belejátszanak, még a legjobban felszerelt irodában is lidérces lesz a munka. Melyek azok a körülmények, amelyek táptalajt adnak a termelékenységnek?

Egyszerű alapelvek
Susan M. Heathfield, az About.com nevű HR-tanácsadással is foglalkozó oldal szakértője szerint az a fontos, hogy pozitívan gondoljunk a munkánkra, azokra a feladatokra koncentráljunk, amelyeket szeretünk, miközben tartsuk távol magunktól a negatív gondolatokat, gonosz pletykákat. Véleménye szerint olyan kollégák társaságát érdemes keresni, akikkel jól érzi magát az ember, és akikkel szívesen beszélget.

Minden nap csinálj valamit, amit szeretsz!
Ahhoz, hogy jól érezd magad a munkahelyeden, vagy ha nem szeretsz ott dolgozni, de teljesítened kell – nem találsz más állást, kénytelen vagy jelenlegi munkakörödben helytállni – érdemes minden napodat feldobni valamivel. Lehet az egy csésze kávé a teraszon egy nyugalmas tízpercben, de az is segíthet, ha délelőtt vagy délután a cigiszünetben elcsevegsz egyik kollégáddal. Az is segíthet, ha a munkádban keresel olyan feladatokat, amelyek feldobnak: legyen szó a telefonos kapcsolattartásról, adminisztrációról, szervezésről vagy böngészésről a neten.

Fejlődés, külső segítség nélkül
Ne ess kétségbe, ha úgy érzed, munkahelyeden már mindent elértél, amit lehet, magadtól már nem fejlődsz. Keress új kihívásokat, sose mástól várd, hogy elősegítse fejlődésedet, szakmai előmeneteledet. Ha úgy érzed, munkád nem elégít ki, képezd tovább magad szakirányú képzéseken vagy tanfolyamokon, még akkor is, ha ezek nem kapcsolódnak szorosan jelenlegi szakmádhoz. Ne félj attól, hogy belevágj valami újba!

Zárd ki a negatívumokat!
Ahhoz, hogy elkerüld a munkahelyi stresszt, a legtöbb fizikai és pszichés betegség legfőbb okozóját, törekedj arra, hogy távol tartsd magadtól azokat a dolgokat, amelyek lehúznak, elkedvetlenítenek és zavarnak a koncentrációban. A rosszindulatú kollégák társaságát kerüld, ne adj okot rá, hogy pletykáljanak rólad. Igyekezz elkerülni a konfliktusokat – ez szinte lehetetlen, ha nap mint nap emberekkel dolgozol együtt, ám türelemmel és toleranciával átlendülhetsz a problémás helyzeteken.

Légy tisztában a céges ügyekkel!
Mi történik a cégnél? Hol a helyed? Ha nincs rálátásod a dolgokra, előfordulhat, hogy felmerül benned, semmi keresnivalód nincs a vállalatnál, és ez munkakedvedre is rányomja bényegét. Tájékozódj a céges ügyekről, üzletkötésekről, változásokról, és ne maradj ki a megbeszélésekből, találkozókból sem!

Kérj visszacsatolást!
„A főnök soha nem mondja, jól végzem-e a dolgomat” - a panasz gyakori, sokan ugyanis nem kapnak visszajelzést munkájukról. Pedig a pozitív és negatív megnyilvánulások, a jó teljesítményért járó elismerés, a rossz lépésekért járó keresetlen szavak ösztönözhetik az alkalmazottakat. Ha főnököd kerüli az értékelést, nem érkezik tőle visszajelzés, kérd meg, hogy hetente egyszer mondja el véleményét munkádat, vagy egy-egy elvégzett feladatról nyilatkozzon.

Barátkozz!
Egy hozzád közel álló személy, akivel megoszthatod apró-cseprő dolgaidat, munkahelyi problémáidat, kétségeidet, aki meghallgat és tanácsot ad, akkor is ösztönözhet, ha alábbhagy a munkakedved. ha tudod, hogy van, akire számíthatsz, komfortosabban érzed magad munka közben is.

Ne félj az erőpróbától!
Attól tartasz, nem tudsz helytállni, ha arra kerül a sor, hogy megvédd az igazadat? Generálj olyan helyzeteket, amelyekben kiderül, hogyan tudsz érvelni és hogyan reagálsz mások megnyilvánulásaira - figyelj viselkedésedre, hanghordozásodra, stílusodra. Eek legyenek összhangban, hogy kiállásod erőt, magabiztosságot sugározzon.

Nincsenek megjegyzések: