2009. február 10., kedd

Az a baj,

hogy a közállapot, megspékelve a hétvégi tragédiával- rámegy a kapcsolatainkra. Az emberségünkre. Hogy megy a cigányozás, hogy teret kapnak a szélsőségek, mert még a legtoleránsabb (és most direkt nem liberálist írtam) embertársaim is azt mondják: neki már tök mindegy ki,milyen alakulat, csak csináljon már végre valaki valamit! (Annak a valakinek pedig egyáltalán nem mellesleg a kormányak kellene lenni- elvégre ezért vannak, vagy mi.)

Az a baj, hogy az általam nemrég idézett mondat, mely szerint "az ember mindenekelőtt ember. Csak azután arab, zsidó, keresztény, német vagy francia. Aki a sorrendet összekeveri, az elveszett ember. Abból az ember elveszett." szóval, ez a mondat kezdi szélsebesen érvényét veszíteni. Mert elegünk van, mert nem vagyunk biztonságban- és ezt most az általános biztonságérzetre értem, a munkahelyre, a fizetésre, a hitelekre, az otthonunkra-, feszültek vagyunk, idegesek, vádaskodunk, kiabálunk, türelmetlenkedünk (persze, joggal!),és okolunk mindenkit, akinek ehhez köze lehet (köze van),még az embertársainkat is, akik "ezekre" szavaztak, pedig biztos, hogy ők sem erre gondoltak, ami most van, és ők is legalább annyira utálják ami most van, aminek, akiknek mindez köszönhető...

Az a baj, hogy kezd olyan érzésem lenni, mint a legutóbbi választásoknál, amikor már mindenki utált mindenkit, még a tesóját, barátját, kollégáját, meg a szomszédját is, ha éppen nem egyeztek a politikai nézeteik. Hogy a rosszkedv, meg az indulat rág minket belülről, mint valami féreg. És ez félelmetes. Tényleg, komolyan félelmetes. Hogy nem "csak" anyagilag megyünk tönkre. Hanem kiveszik belőlünk az egymás iránti tisztelet, a kölcsönösség, a vélemény szabadsága. Kiveszik belőlünk az ember. És ha még ezt is hagyjuk, akkor megérdemeljük a sorsunkat.

Jah, és itt van egy érdekes videó. Aki esetleg még nem látta.

6 megjegyzés:

kb írta...

Most viszont nincs igazad. Én vallom most is, kitartok amellett, hogy először ember vagyok, s azután
magyar.
Ami a konfliktusokat illetti:vannak olyan emberek akik képesek
összeverekedni, csak azért mert rosszat mondtak a focicsapatukról.
Nem éppen a jólét, az általánosabb anyagi biztonság hiánya az oka
nagyon sok mindennek abból amit felsoroltál? Hogy is van az a
"bölcsesség" : A boldogsághoz nem elég a pénz, de szükséges...( ez csak olyan kb. idézet ) Mert nem mindenki emelkedett a szellemi szférák csúcsára, hogy a Földi javakat megvesse...

Névtelen írta...

Nikikém!
Most igencsak ellent mondanék Neked! Szerintem a cigánybűnözés problémáját Te is (helytelenül) a szélsőségekkel való riogatás mögé dugod. Pedig attól a probléma még ott "gyilkol" mindennapjainkban.
Egyébként pusszantalak
Vikianya

nik írta...

Kb,
van igazságod, én sem éppen magamra értettem az idézett mondatot, nálam is emberrel kezdődik az ember, minden ellenére. És az általános anyagi biztonsággal kapcsolatban is értelek. Csak vannak jelek, amelyekre figyelni kell,észrevenni, kimondani, és egyáltalán nem utolsó sorban: megoldani!

nik írta...

Vikianya,

nem értem pontosan, mire gondolsz,
de a véleményt azt köszi,nagyon :-)
(és persze nyugodtan fejtsd ki, ha gondolod)

Névtelen írta...

Szóval ami elsőre lejött nekem abból amit írtál az az, hogy nem a koszos gyilkos maffiozó cigányok (és eltakarításuk) a probléma hanem a szélsőségek megjelenése. Könyörgöm ez csoda???
Neked újságíróként óriási lehetőség van a kezedben, tolladban hangot adni egy igen is létező társadalmi problémáról. Nem olvastam sehol sem, hogy írtál volna az elkövetők etnikai hovatartozásáról, arról, hogy cigányok voltak, bandában. Kérdem én, csak akkor lehet cigányozni, ha őket éri sérelem, vagy segély kell nekik ???
Kettős mérce Nikikém.
Puszi
Vikianya

Névtelen írta...

Ja, és végre átment a véleményem, ezt külön értékeld kérlek!
Vikianya