2008. július 7., hétfő

Távol Európától



Van egy ország. Itt, Európa közepén, domboktól, hegyektől, folyóktól körülülelve, tele emlékekkel, szépséggel, jó borokkal, nagyot alkotó emberekkel, tehetséggel, fantasztikus édes vízű "tengerrel"... Ugyanez az ország az, amelyik képtelen kilépni saját árnyékából, ahol nem ismerik az optimizmust, amelyik nem bír élni a lehetőségeivel, ahol ne csak a szomszéd tehene dögöljön meg, hanem a szomszéd is, ahol az összefogás csak hangzatos szlogen, ahol mindig mindenki elb'sz valamit, pedig ez az az ország, amelyik ugyanennyi ráfordítással, mosollyal, pozitív attitűddel akár nagyon, de nagyon jó is lehetne. Tudom én, hogy van sok baj, gazdaság, politika meg minden, rengeteg az idióta, de valahogy azt is gondolom: az ország mi magunk vagyunk. Mi vagyunk azok, akiket lehet komplett idiótának nézni, mert asszisztálunk minden fronton minden őrültséghez, aztán a végén tényleg csak az lesz a megoldás, hogy "az egész ország monnyon le!"

S hogy miért vagyok felháborodva, elkeseredve, kiakadva? Napi szinten kiakadhatnánk ugye, csak az ingerküszöbünk már sokmindent tudomásul sem vesz, de most épp a veszprémi óriásplakát akció csapta ki a biztosítékot.
Szóóóval, aki nem tudná esetleg: városunk és a turisztikai egyesület közösen kiírt egy óriásplakát pályázatot,amelynek célja,hogy éppen a mi városunba csábítsuk azt a néhány millió emberkét,aki ki akar mozdulni valahova, ne pedig Pécsre, Szegedre vagy mittudoménhova máshova menjenek. A zsűri, amelyben helyet foglalt az önkormányzat, a turisztikai egyesület emberkéje is, meg fotóművész, elnöknek meg ott volt a reklámguru Geszti Péter, szóval, ez a zsűri döntött egyhangúan egy pályamű mellett. (lsd napszemüvegben Gizelláék plakát)Ki is hirdették a győztest, mi több, el is kezdték nyomtatni a plakátot, mire a KDNP egyik emberkéje hangos nemtetszését fejezte ki a szerinte jómodort, történelmet, erkölcsöt sértő plakáttal szemben.

1. A plakát szerintem meghökkentő, ötletes, vicces, eredeti, azonnal valami érzeli reakciót vált ki az emberből, ami ugye nem árt. Szóval, nem langyos, édes vagy cuki, hanem odab'szós, amelyikre felkapod a fejed, amelyikről tuti, hogy van véleményed, nem mellesleg, amelyiket képes vagy felfogni képileg-agyilag abban a pár másodpercben, amíg elhaladsz mellette az autópályán. De ez mindegy is, ez csak egy vélemény, jelesül az enyém.

2. Tiszta szerencse, hogy demokráciában élünk, és joga is van mindenkinek a tiltakozáshoz. Éljenéljenéljen, tegye is meg!

3. Na de itt jön a probléma: egy, a megrendelő (a város) és a szakmából (turisztikai egyesület+ reklámszakma) képviselőiből álló testület, akinek ez volt a feladata, LEGJOBB TUDÁSA SZERINT ELDÖNTÖTTE, HOGY MELYIK A LEGJOBB!!!! Kihirdették sajtótájékoztatón, nyilván csak azután, hogy a megrendelő erre áldását adta!!! Jah, és hogy egy nem éppen elhanyagolható tényt is megemlítsek: az internetes szavazók 45!!! százalékának is ez tetszett legjobban.
Most meg visszavonják, segget csinálnak a szájukból, elvesztik hitelüket, csak mert valakinek nem tetszik a plakát! De hát mindig lesz olyan, hogy majd valakinek nem tetszik, neeeeem?! Miért kell rögtön lefeküdni mindenkinek? Miért nem lehet azt mondani: köszönjük, hogy elmondtad a véleményed, elfogadom, neked nem tetszik, másnak meg igen. Ennyi, és kész.
Szóval, a szakmaiság, hitelesség megint óriási, de óriási csorbát szenvedett egy idióta okostóbiáskodás miatt, és az miatt, aki behódolt a zsarolásnak.
Hát, ez a véleményem erről, és akkor még a hétvégi melegfelvonulásos balhét nem is említettem. Éljen a tolerancia, a másság elfogadása, a vélemény-, vallás-, nemi identitás választásának szabadsága, ami innen, kicsiny hazánkból jelen pillanatban legfeljebb utópiának tűnik...
De hát hazát nem választ az ember, abba beleszületik...

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

mit vársz? káderpolitikus irányítanak mindent. szakmaiság csak másodlagos minden téren.. fognak majd megoldást találni, ebben biztos vagyok, lesz az a cserealap amiért már nem lesz korpás a KDNP haja sem.

nik írta...

...hát, sajnos-sajnos igazad van. Valami oltári kupleráj van itt, dilettánsok kezében van többnyire a döntéshozatal. Én nem is tudom, valami hülye ideologizmus betegségben szenvedek még mindig, és reménykedem, hogy egyszer majd tényleg hozzáértők, a saját érdekeiken kicsit túllépni bíró humanoidok irányítják az országot-világot...