2008. július 28., hétfő

Katarzisok(k)



Katarzis: Arisztotelész szerint a tragédia folyamán a főhősben és a nézőben bekövetkező megrendült, emelkedett, megtisztult lelkiállapot.

Hát, pontosan ezt éreztem a fantasztikus pénteki operaelőadás, azaz Miklósa Erika és Ramon Vargas után, no meg aztán nehogy elfelejtkezzek Herbie Hancock csütörtöki koncertjéről sem...

Szóval,elgondolkodtatott ez a katarzis kérdés, ugyanis számomra igencsak fontos mérőeszköze a művészeti alkotásoknak. Feltételezem persze, nem vagyok ezzel így egyedül, de valahogy tényleg zseniális érzés átélni újra meg újra azt, hogy csak figyelsz, kizárva mindent a fejedből, a külvilágból, csak hallgatod a zenét, és hagyod, amint minden egyes sejtedet átjárják a hangok... Csodálatos. Nem is tudom én ezt nagyon ragozni tovább, aki látta-hallotta őket bárhol, bármikor, vagy épp most a Veszprémi Ünnepi Játékokon, az tudja, miről beszélek. Egy kis jazz,improvizáció,játék, tisztelet a közönségnek, egy eget rengető fekete hang, meg egy olyan Norah Jones-os fehér, no meg Donizetti, Verdi, a Traviata, a Nabucco és a Rigoletto, két zseniális hang, zseniális művész, Miklósa és Vargas, úgy ahogy van, rabul ejt...

Azt pedig MINDENKÉPPEN meg kell említeni, hogy mindez itt, Veszprémben!! Igen, igen, Herbie Hancock az ő 12 Grammy- díjával ebben a városban. Ilyenkor aztán nagyon jó veszpréminek lenni, büszke is vagyok, és örülök, hogy van még Murak meg Mészáros Zoli, mert akkor talán nincs minden veszve. Persze, gondolom, tudom, most mondhatjátok sokan, hogy biztos keresnek ezzel egy kazalnyi pénzt, úgyhogy ne legyek már naiv, de őszintén szólva ez engem nem érdekel. Mert tudom, hiszem, hogy azért misszió nélkül nekik sem menne. Nekünk meg csak az a lényeg, hogy néhány napig világszínvonalon vagyunk itt, vidéken. Úgyhogy a magam részéről én tisztelettel köszönöm nekik az élményt.

És ezúttal Hál' Istennek egyetlen lokálpatrióta városlakó sem telefonált be a városházára, hogy Miklósa Erika túl hangosan énekelte Gilda áriáját, és azonnal "monnyon le". Vagy lehet, hogy telefonáltak, csak nem hívtak össze rögtön sajtótájékoztatót.


" A művészet azért van, hogy ne puszuljunk bele az igazságba"- mondja Nietzche, mégegyszer.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Még mindig tiltakozom a katarzis szó felelőtlen, trendi alkalmazása miatt.

E tiltakozásom jeléül legalább 2 blogbejegyzésre nem írok megjegyzést.

BB.

Névtelen írta...

Addig megpróbállak pótolni, bár ez nagyon-nagyon-nagyon nehezen fog menni :) Kitartás Nikike, csak két bejegyzés :))) BB, szerintem túl szigorú vagy :)

Névtelen írta...

ja elelejtettem aláírni: viri

nik írta...

Köszi, Viri :-))
Amúgy meg te, mint magyar szakott végzett bölcsész, igazán adhatnál valami szakszerű magyarázatot erre a katarzis dilemmára, amellyel BB meg én tegnap este óta "küzdünk" :-))

Névtelen írta...

pontosan mi a vita lényege???

nik írta...

..természetesen az előbbi bejegyzésemben a "szakot" szó hosszú t-vel csak a "nyomda", illetve a billentyűzet ördöge. Elnézést a vizuális inzultálásért :-)