2008. december 21., vasárnap

Kultúrház



Ritkán sikerül filmnek folytatása jóra. Örülök, hogy a Valami Amerika2 azon kivétel, amely, mint tudjuk, erősíti a szabályt.
Szóval, nem volt könnyű a feladat, Herendi Gábor hét évvel ezelőtti filmje azon túl, hogy igazi kasszasiker lett, visszaadta a reményt: lehet a film, ha magyar, jó. A Valami Amerika nem az a ködös-gondolkodós-érthetetlen művészfilm, hanem a jó értelemben vett közönségmozi, poénokkal, rengeteg nevetéssel,eredeti ötletekkel, felejthetetlen Schütz Ilával, akkor, azóta felfedezett fiatal színészekkel. Film, ahol csak egy dolgunk van: nevetni, élvezni, és néha odanyúlni a pattogatott kukoricás dobozba.

A Valami Amerika2-ben aztán minden folytatódik, jön egynéhány új szereplő (Csuja Imre itt is k...a jó, Tompos Kátyáról nem is értem, miért nem hallottunk még eddig a mozikban (amúgy a Nemzetiben játszik a csaj), minden régi poén újból előjön, és ez jól is sül el, egy percig sem erőltetett, gagyi vagy béna, mi több, tök szerethető film, jah, jók a zenék...
És hát, nehogy elfelejtsem. Divinyi Réka. A Jolly Joker. Úgy tűnik, a jó magyar film receptje mostanság így kezdődik: "Nyerd meg magadnak Divinyi Rékát..." Szóval, a Csax szex és más semmivel berobbant fiatal forgatókönyvíró párbeszédeit már a Kaméleonnál is n agyon dícsértem, hát most is jó emberre bízta Herendi a könyvet.Vagyis a mozit.
Nekem tetszik, szerintem ebben a végeláthatatlanul hosszú karácsonyi-szilveszteri ünnepsorozatban nézzétek meg. Moziban. Nem letölteni, lelopni a netről, hanem szépen széles vásznon adózni a magyar mozi oltárán :-))

És a másik. A kedvenc. Az egyik kedvenc. Bächer Iván. És az ő új könyve, a Névsorolvasó. Emberportrék, vagyis portrék, mindenféle emberekről. A szomszéd néniről, a színészről, a cseh íróról, a rendes emberről, a hegedűemberről, a közösség emberről, a gyerekgyáros emberről, a hírlapíró emberről. Tele van olyan mondatokkal, hogy az ember egy pillanatra szinte elszégyenli magát, hogyan is van mersze tollat, vagyis billentyűzetet ragadni, aztán meg inkább issza, issza csak a betűket, mint valami sivatagi vándor a vizet.

Most jók ezek az álmos téli esték.

Nincsenek megjegyzések: